XV KRAMSKIE WYBIJANIE ŻURU

Jubileuszowa, XV edycja Kramskiego Wybijania Żuru, już za nami. Tradycyjnie wybrano Mistrza Żuru, koła gospodyń i sołectwa przygotowały najlepsze potrawy wielkanocne, wśród których królowały pasztety, a pokaz kulinarny zaprezentował znany z telewizyjnego programu Masterchef Mateusz Krojenka. Podczas imprezy odbyła się także akcja charytatywna, której bohaterką była Alicja Stefanowska, dla dziewczynki zebrano prawie 8 tys. zł.

– Pomysł na to wydarzenie zrodził się z tęsknoty za tym, by wrócić do tego co rzeczywiste i w czym naprawdę, w sposób aktywny i twórczy, możemy wziąć udział. Święta Wielkanocne się skomercjalizowały, życzenia zaczęliśmy przesyłać sobie online, kupujemy gotowe produkty, zaczęliśmy zapominać o tradycji, o naszej przeszłości. Chyba odczuliśmy ogromny brak. Te wszystkie tęsknoty zebrały się w umyśle pani Haliny Rogowskiej, która była pomysłodawczynią Kramskiego Wybijania Żuru. Zaangażowała ona Gminny Ośrodek Kultury i szkołę, która od początku jest gospodarzem. Dzięki temu wydarzeniu mamy namiastkę żywego uczestniczenia w naszej tradycji – mówił wójt Andrzej Nowak. To wszystko dzięki stałym punktom, bez których Kramskie Wybijanie Żuru nie mogłoby się obejść. W konkursie plastycznym na ozdobę wielkanocną skierowanym do dzieci i młodzieży wzięło udział kilkadziesiąt osób. Komisja wybrała najładniejsze stroiki. W kategorii „przedszkola i odziały przedszkolne”: I nagroda - Karol Żabierek (Przedszkole Gminne w Kramsku), II nagroda - Jakub Szczepaniak (Przedszkole Gminne w Kramsku), III nagroda - Hanna Mikorska (Przedszkole Gminne w Kramsku), wyróżnienie : Wojciech Staśkowiak (Szkoła Podstawowa w Patrzykowie). Kategoria klasy I – III: I nagroda - Igor Juszczak (Szkoła Podstawowa w Kramsku), II nagroda - Hanna Sochacka (Szkoła Podstawowa w Kramsku), III nagroda - Mateusz Cichy (Szkoła Podstawowa w Wysokiem), wyróżnienie: Liliana Lewandowska (Szkoła Podstawowa w Wysokiem). Kategoria klasy IV – VI: I nagroda - Amelia Mielcarek (Szkoła Podstawowa w Wysokiem), II nagroda      - Amelia Wojciechowska (Szkoła Podstawowa w Wysokiem), III nagroda -Hanna Jaworska (Szkoła Podstawowa w Kramsku), wyróżnienie: Jakub Górczewski (Szkoła Podstawowa w Kramsku). W kategorii VII – VIII nie przyznano nagrody. Prace plastyczne można było kupić, a tym samym wesprzeć akcję charytatywną. Pieniądze do puszki dla Alicji zbierały także mieszkanki sołectwa Izabelin, które przygotowały ciasta i słodkości, w akcję włączyło się i KGW z Rudzicy, które przygotowało smaczne przekąski. Oczywiście najwięcej udało się zebrać dzięki licytacjom. Tu, pod symboliczny młotek poszły wielkanocne ozdoby, zabawki, smakołyki i gadżety przekazane przez sponsorów.

Podczas jubileuszowej imprezy nie mogło zabraknąć warsztatów robienia tradycyjnych palm wielkanocnych. Goście tworzyli piękne ozdoby pod okiem ludowej artystki rękodzieła artystycznego pani Teresy Brzoski.

Nie byłoby Kramskiego Wybijania Żuru bez konkursów kulinarnych! O tytuł „Mistrza Żuru” walczyli przedsiębiorcy i osoby od lat wspierające imprezę. Spośród 10 zup na zakwasie komisja konkursowa wybrała tę najsmaczniejszą. A oceniali specjaliści: przewodniczącym jury był kucharz znany z telewizyjnego show Masterchef Mateusz Krojenka, wraz z nim smakowali Katarzyna Hryciuk – nauczycielka Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie oraz Sylwia Kudła – starszy inspektor ds. promocji i współpracy z zagranicą w Starostwie Powiatowym w Koninie. Biorąc pod uwagę smak, estetykę podania i oryginalność Mistrzem Żuru okrzyknięto Jadwigę Jaworską.

Ta sama komisja próbowała dań zgłoszonych do rywalizacji o najsmaczniejszą potrawę wielkanocną. Tu pyszności serwowały KGW: Helenów Drugi, Pąchów, Wielany, Podgór oraz Klub Seniora i Juniora w Kramsku i sołectwo Rudzica. Najlepszy okazał się pasztet z królika przygotowany przez panie z Podgora. Drugie miejsce, również za pasztet z królika przypadło w udziale Klubowi Seniora i Juniora, trzecie za pasztet z dzikiej gęsi otrzymało KGW Pąchów. Jak gotować pokazał też juror, czyli Mateusz Krojenka, który na oczach widzów przygotował smaczne danie z białej kiełbasy.

O stronę artystyczną zadbał w tym roku zespół ludowy „Wiwaty”, a szkolny hol wypełnił się stoiskami rękodzielników, którzy oferowali tradycyjne ozdoby świąteczne, koronki, hafty i rzeźby.

Dzięki sprzedaży ciast i słodyczy oraz licytacjom, akcja charytatywna na rzecz Alicji Stefanowskiej z Izabelina zakończyła się sukcesem. Mamie dziewczynki przekazano prawie 8 tys. zł.

Organizatorami XV Kramskiego Wybijania Żuru byli: wójt gminy Kramsk, Gminny Ośrodek Kultury w Kramsku oraz Stowarzyszenie „Klub Seniora i Juniora” w Kramsku.

Skip to content