XVI Kramskie Wybijanie Żuru tradycyjnie wspólnie otworzyli organizatorzy: wójt Andrzej Nowak, Przemysław Domagalski - dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury w Kramsku, Halina Rogowska - prezes Stowarzyszenia „Klub Seniora i Juniora” oraz Żaneta Rusin - dyrektor Szkoły Podstawowej im. Olimpijczyków Polskich w Kramsku.
Najważniejszą częścią przedświątecznej imprezy w Kramsku są konkursy: kulinarny na Mistrza Żuru i dla KGW na potrawę wielkanocną. W obu jurorami byli: przewodnicząca komisji Katarzyna Hryciuk – nauczyciel Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie, Sylwia Kudła – starszy inspektor ds. promocji i współpracy z zagranicą w Starostwie Powiatowym w Koninie oraz Karol Kotwas – właściciel restauracji Biesiadna. To oni próbowali, smakowali, testowali, dopytywali o składniki i przepisy, porównywali, by w końcu wyłonić zwycięzców. O tytuł Mistrza Żuru walczyli w tym roku prezesi Ochotniczych Straży Pożarnych z gminy Kramsk. Spośród 9 ugotowanych na zakwasie zup pierwszym miejscem nagrodzili tę przygotowaną przez Krzysztofa Urbaniaka, prezesa OSP Patrzyków-Święte. Jego koleżanki z KGW Święte także uraczyły jurorów najlepszą potrawą – tartą z żurem, zwyciężając w konkursie. Na drugim miejscu znalazło się KGW Helenów Pierwszy, na trzecim KGW Kramsk.
Podczas wydarzenia, tradycyjnie odbyły się warsztaty tworzenie palm wielkanocnych, kiermasz rękodzieła artystycznego lokalnych i regionalnych twórców ludowych, a o stronę muzyczną zadbał zespół ludowy „Winniczanki”. Dziś rozstrzygnięto także konkurs plastyczny skierowany do dzieci i młodzieży szkolnej na ozdobę wielkanocną. Prace plastyczne można było kupić za symboliczną kwotę, a tym samym wesprzeć akcję charytatywną. Pieniądze do puszki zbierało także sołectwo Wysokie, które przygotowało kilkanaście blach ciasta. Niemałe kwoty wpadały także za fanty sprzedawane podczas licytacji. Zebrane w ten sposób, ponad 10 tysięcy złotych, zostało przekazane rodzicom Alicji Szczepankiewicz z Wacławowa, dziewczynki, która od urodzenia zmaga się z szeregiem wad wrodzonych.