29 września – Smaki Regionów w Poznaniu

27 września rozpoczęły się Targi "Smaki Regionów", które są świętem miłośników polskiej, regionalnej żywności przyrządzanej według tradycyjnych receptur. Od rana Sceną Główną targów zawładnęły zespoły ludowe. Swoisty festiwal tańca i muzyki ludowej rozpoczęła „Kramska Kapela Podwórkowa” z województwa wielkopolskiego. Łatwo wpadające w ucho piosenki spodobały się publiczności. Po wielkopolskiej kapeli wystąpił zespół „BURCZYBAS” – Kociewski Zespół i Kapela Regionalna z Gniewu reprezentujący województwo pomorskie. Przed południem można było jeszcze oklaskiwać Zespół Pieśni i Tańca „Kaszuby” z województwa pomorskiego, który rozgrzał licznie przybyłą publiczność. Odskocznią od regionalnego folkloru było pojawienie się na Scenie Głównej zespołu „Fabryka Tańca Barlinek”, który zaprezentował publiczności dynamiczny i nowoczesny repertuar brzmień oraz choreografii.
Smaki Regionów to okazja, aby posmakować prawdziwie naturalnych i polskich wędlin, tradycyjnie wypiekanego chleba, soków owocowych czy warzyw. Zostały zorganizowane przez MTP oraz Związek Województw RP. Do udziału zaproszono wszystkie regiony Polski. Po to, aby promować naturalną, certyfikowaną żywność. Zamiast kebabu czy frytek można było zjeść np. kaszankę i czerninę. Targi potrwają do wtorku. Zobacz: foto

Skip to content